O nama

NOVINARKE PROTIV NASILJA PREMA ŽENAMA je grupa koju čine više od 70 novinarki i urednica koje se organizovano, javno i glasno bore protiv nasilja prema ženama.

Grupa se zalaže da u medijskim izveštajima o nasilju prema ženama govorimo kao o društvenom problemu, da ukazujemo na njegove uzroke, jasno osuđujemo svaki oblik nasilja, i pozivamo na odgovornost počinioce i institucije nadležne za zaštitu od nasilja.

Smatramo da takvim izveštavanjem novinarke i novinari pokazuju da poštuju kodeks svoje profesije i uvažavaju dostojanstvo ličnosti o kojima pišu, i što je najvažnije – da nastoje da ne ugrožavaju bezbednost žrtve. Odgovornim izveštavanjem pružamo podršku ženama koje su preživele nasilje da iz nasilja izađu, a društvo podstičemo na apsolutnu neprihvatljivost nasilnog ponašanja. Kao rezultat neadekvatnog ili stereotipnog izveštavanja u medijima postiže se opšta „normalizacija“ nasilja u javnom mnjenju.

Novinarke protiv nasilja prema ženama“ nastoje da u celoj Srbiji izgrade mrežu koja će zajedničkim medijskim delovanjem doprineti borbi protiv nasilja prema ženama.

Grupa se bavi brojnim aktivnostima, od kojih su najvažnije:

  • godišnje praćenje i analiza medijskog izveštavanja o nasilju prema ženama,
  • zalaganje za izveštavanje u skladu sa Smernicama za medijsko izveštavanje o nasilju prema ženama,
  • izrada i promocija besplatne baze fotografija i ilustracija u skladu sa standardima za etičko medijsko izveštavanje,
  • edukativne radionice za medijske radnice i radnike o profesionalnom izveštavanju o nasilju prema ženama,
  • uspostavljanje međusektorske saradnje, komunikacije i učenja, sa institucijama i organizacijama koje se bave fenomenom nasilja prema ženama, i
  • umrežavanje, osnaživanje i podrška novinarkama da se bave rodno zasnovanim nasiljem unutar i izvan redakcija.